Bas van den Toren stopt. Höllenboer gaat door.

Gepubliceerd op 1 maart 2022 om 21:16

1 maart 2022
Bas van den Toren stopt met Höllenboer

Bas van den Toren (1958)  heeft na 36 jaar besloten om te stoppen als gitarist van Hollenboer. Door gezondheidsproblemen en tegenslagen in de privé sfeer is Bas niet langer in staat om op te treden.


In 1986 startten Bas en Gerard  het duo Hollenboer, destijds nog onder de naam de Gerbas (een samenvoeging van Gerard en Bas.) Samen met manager Jo Oortwijn werd Hollenboer een begrip in de regio met cabaret en luisterliedjes in het Sallands dialect. Het “rustiek delierische” dorp Luttenberg stond altijd centraal in hun reis door dialectland.


Bas was het muzikale brein achter meer dan honderd liedjes met als grote uitschieter natuurlijk de landelijke hit Busje komt zo. Hollenboer maakte 3 album CD’s, losse singels en een DVD.  Daarnaast tal van liedjes die nooit werden opgenomen. Zelfs in de meest simpel klinkende deuntjes wist Bas een eigen handtekening  te verstoppen die vaak pas opviel als gitaristen het probeerden na te spelen. Ook was hij meester in het bedenken van meerstemmige zangpartijen.


In 2008 kwam Hans Nieuwenhuis als derde lid bij Hollenboer. Daardoor kon Bas nog beter zijn kwaliteiten als gitarist  gebruiken.  Vele jaren speelde Hollenboer in regionale theaters en buurthuizen, op dorpsfeesten en personeelsavonden. Plezier hebben en doorgeven was het belangrijkste wapen van Hollenboer. Helaas verdween dit plezier bij Bas de laatste tijd door zijn afnemende gezondheid.


Het is zeer spijtig dat Bas moet stoppen. Het gaat gewoon niet meer.
Om niet alle liedjes in het archief op te bergen gaat trio Hollenboer nu weer terug naar duo Hollenboer. Gerard en Hans maken een doorstart onder de naam Hollenboer. Ze verzorgen optredens met bekende en nieuwe Sallandse liederen waarbij Hans nu op de stoel van Bas plaats neemt.
Hollenboer blijft dus bestaan maar zal nooit meer hetzelfde zijn zonder de muzikale inbreng van Bas.

 

Groeten Gerard Oosterlaar